ASUKKAALLE

OSAKUNNAN JÄSENYYS

Tarkemmat tiedot kunkin osakunnan jäsenyydestä löydät osakuntien sivuilta Pohjois-Pohjalainen Osakunta, Etelä-Pohjalainen Osakunta ja Vasa Nation.

Kaikkien asukkaiden tulee olla osakunnan jäseniä. Tämä edellyttää siis liittymistä osakuntaan ja vuosittaista kirjautumista sekä tarranhakua toimistolla (Töölönkatu 3A 5. krs.). Pelkkä jäsenmaksukuitti ei siis riitä asumisoikeuden tarkastuksessa. Asumisoikeus tarkistetaan lukuvuosittain.

PÄÄTOIMINEN OPISKELU

Päätoimiseksi opiskeluksi lasketaan vähintään 25 opintopisteen suorittamista edellisen lukuvuoden aikana tai vaihtoehtoisesti 50 opintopisteen suorittamista kahden edellisen lukuvuoden aikana. Lisäksi opiskelijan tulee olla ilmoittautunut läsnäolevaksi korkeakoulussaan.

ASUMISAIKA SEKÄ OSAKUNTA-AKTIIVISUUS

Asumisoikeuden pidentämiseen oikeuttavaa osakunta-aktiivisuutta arvioidaan Pohjalaisen Valtuuskunnan asuntolaohjesäännön perusteella. Riittäväksi osakunta-aktiivisuudeksi katsotaan esimerkiksi osakunnan hallituksessa tai päävirkailijana toimiminen. Valiokuntien ja kerhojen jäsenyydet taas eivät yksinään oikeuta asumisoikeuden pidentämiseen. Mahdolliset valiokuntien jäsenyydet sekä kerhojen puheenjohtajuudet on kuitenkin hyvä mainita asumisoikeuden tarkastuksissa.

Linkki asuntolaohjesääntöön.

Asunnot ovat tarkoitettu ensisijaisesti ensimmäistä perustutkintoa suorittaville opiskelijoille. Toista loppututkintoa suorittavan tai jatko-opiskelijan on mahdollista hakea asuntoa. Asumisoikeus myönnetään tällöin vuodeksi kerrallaan.

Loppututkinnon suorittaneella vuokralaisella on oikeus valmistumisen jälkeen asua asunnossa kuusi kuukautta. Vuokralaisella on velvollisuus ilmoittaa valmistumisestaan vuokranantajalle.

ASUMISOIKEUDEN TARKASTUKSEN JATKOTOIMENPITEET

Asukkaiden, joiden asumisoikeuden tarkastus jää puutteelliseksi tai asumisoikeuden edellytykset eivät enää täyty, vuokrasopimukset irtisanotaan vuokranantajan toimesta. Irtisanomisaika on joko kuusi kuukautta tai kolme kuukautta, sopimuksen kestosta riippuen. Määräaikaisia sopimuksia ei tulla uusimaan elleivät asumisoikeuden edellytykset täyty.

IRTISANOMINEN JA ULOSMUUTTO

Vuokrasopimuksen irtisanominen tehdään Kämppä-järjestelmässä. Vuokralainen kirjautuu omilla tunnuksilla järjestelmään ja vuokrasopimuksen alta löytyy painike irtisanomiseen. Vuokralaisen irtisanomisaika on yksi kuukausi ja se lasketaan irtisanomiskuukauden viimeisestä päivästä eteenpäin. Mikäli irtisanomisessa on ongelmia, ota yhteyttä asuntosihteeriin.

ULOSMUUTTO

Avaimet palautetaan sitten, kun loppusiivous on tehty ja et enää käy huoneistossa. Kaikki avaimet palautetaan kiinteistöhuoltoon, jossa ne kuitataan palautetuksi. Samalla teet kiinteistöhuoltoon lähtöilmoituksen. Näin sinut poistetaan talonkirjoista.

  1. Mäkelänrinne 5 sekä Rautalammintie 3 B ja C: Kiinteistöhuolto Monto, Mäkelänrinne 5 A 16, puh. 040 500 6580 (arkisin klo 8-16)
  2. Kämnerintie 7, Maapadontie 5, Maapadontie 7 sekä Rautalammintie 3d: Kiinteistöhuolto Alamaa / Pekkonen, Palovartijantie 13-17, E-portaan puoleinen pääty, puh. 045 277 6601 (arkisin klo 8-16)

Hyvään loppusiivoukseen sisältyvät seuraavat toimenpiteet:

  1. Lattiapintojen imurointi ja pyyhintä pesuaineella, mahdollisten tahrojen poisto
  2. Keittiökalusteiden pyyhintä ja tahrojen puhdistus
  3. Lieden ja uunin pesu kostealla, myös lieden taustan imurointi ja puhdistus
  4. Uunipeltien puhdistus
  5. Jääkaapin ja pakastimen tyhjennys, sulatus ja pesu (jätä kylmälaitteiden ovet auki ja virrat pois päältä)
  6. Pesutilojen puhdistus
  7. WC:n, pesualtaiden, suihkutilojen puhdistaminen pesuaineella
  8. Lattiakaivon puhdistus
  9. Mahdollisten tahrojen poisto ovista, ovenpielistä ja seiniltä
  10. Vaatehuoneen ja kaappien tyhjennys, puhdistus ja mahdollinen tahrojen poisto
  11. Hyvä tuuletus: ikkunoita ja parvekkeen ovea ei kuitenkaan saa jättää auki asunnosta poistuttaessa

Loppusiivouksen merkittävä laiminlyönti aiheuttaa takuumaksun pidätyksen tai erillisen laskutuksen, sillä asuntoon joudutaan tällöin tilaamaan erillinen siivous.

VARASTO

Muista tyhjentää varastokomerosi, kun muutat pois. Varastoihin ei saa jättää mitään roinaa. Toimita kaikki tarpeeton kierrätykseen tai kaupungin jätehuollon Sortti-asemalle. Kiinteistö Oy Osakunnassa (Rautalammintie 3 B ja C) varastoavaimet palautetaan asunnon avainten yhteydessä kiinteistöhuoltoon.

NETTIYHTEYS

Muista irtisanoa asuntosi nettiliittymän aktivointi / rekisteröinti. Vaikka et olisi ostanut lisänopeuksia, jokaisen asukkaan on silti täytynyt tehdä liittymän rekisteröinti saadakseen nettiliittymä käyttöön. Helpoiten irtisanominen tapahtuu operaattorin omassa nettipalvelussa tai yleisen asiakaspalvelun kautta.

  • Vallila ja Puistola – Telian asiakaspalvelun numero on 0200 11611
  • Patola Maapadontie 5 – Elisan asiakaspalvelun numero on 010 190 262
  • Patola Maapadontie 7 – DNA:n asiakaspalvelun numero on 044 144 044

MUUTTOILMOITUS

Virallinen muuttoilmoitus tehdään Digi- ja väestötietovirasto viimeistään viikon kuluttua muutosta. Uudet osoitetietosi päivittyvät samalla ilmoituksella sekä Postiin että valtakunnalliseen väestötietojärjestelmään. Katso muutosta lisää tietoa www.muuttoilmoitus.fi

OSOITTEENMUUTOS

Tee osoitteenmuutos ja selvitä postin edelleenlähetys hyvissä ajoin. Posti kääntää pysyvän muuttoilmoituksen tehtyäsi kirjelähetykset lakisääteisesti uuteen osoitteeseesi. Lehtien edelleenlähetys edellyttää maksullisen muuttopostipalvelun hankintaa. Lisätietoa löydät Postin nettisivuilta.

Älä oleta, että uusi vuokralainen toimittaisi postisi sinulle. Hoida osoitteenmuutos ajoissa kuntoon!

TAKUUMAKSUN PALAUTUS

Takuumaksu palautetaan noin kolmen viikon kuluttua vuokrasuhteen päätyttyä seuraavin edellytyksin:

  1. Huoneiston kuntotarkastuksen yhteydessä ei havaita asunnon kunnossa mitään tavallisesta kulumisesta poikkeavaa kulumista
  2. Huoneisto on asianmukaisesti siivottu
  3. Kaikki vuokravelvollisuudet on hoidettu asianmukaisesti
  4. Kaikki huoneiston avaimet on palautettu

Mikäli havaitsemme avoinna olevia maksusuorituksia, niin vähennämme ne takuumaksusta ennen sen palauttamista. Tarkastusten jälkeen takuu tai takuun loppuosa palautetaan vuokralaisen Kämppä-järjestelmässä ilmoittamalle tilille. Mikäli asunnon kuntoon, siivoukseen tai avainten palauttamiseen liittyy ongelmia ja vakuudesta aiotaan näistä syistä tehdä pidätys, niin sinuun otetaan yhteyttä ja sovitaan tarvittavista toimenpiteistä.

Huomioithan, että yhdenkin avaimen katoaminen aiheuttaa huoneiston lukon uudelleensarjoittamisen. Satoja euroja maksava sarjoitus pidätetään vuokralaisen maksamasta takuumaksusta.

JÄLLEENVUOKRAUS

Asuntoja saa jälleenvuokrata pätevästä syystä. Kopio jälleenvuokrasopimuksesta tulee toimittaa asuntotoimistoon Kämppä-järjestelmän jälleenvuokraus-toiminnon kautta.

KÄYTÄNTEITÄ

Osakunnan asunnossa asuva saa jälleenvuokrata asuntonsa kesän ajaksi ulkopuoliselle.

Lukukausien aikana tapahtuva jälleenvuokraus: jälleenvuokralaisen tulee olla opiskelija. Jälleenvuokrasopimuksen liitteenä tulee toimittaa jälleenvuokralaisen opintosuoritusote (todistus opiskelusta).

Asunnon jälleenvuokraaminen kuluttaa päävuokralaisen asumisaikaa.

Asuntolaohjesäännön mukaisesti asunnon voi jälleenvuokrata korkeintaan kahden lukukauden ajaksi. Jälleenvuokraukselle tulee hakea asuntosihteerin lupa.

Muista, että päävuokralaisena sinä olet vastuussa vuokranmaksusta. Jälleenvuokralaiselta saat periä vuokraa korkeintaan saman verran kuin itse maksat. Tulon hankkiminen on ehdottomasti kiellettyä. Jos asunto on kalustettu, voit sopia jälleenvuokralaisen kanssa erillisestä kalustemaksusta. Sitä ei kuitenkaan saa sisällyttää vuokraan, vaan ne täytyy eritellä jälleenvuokrasopimuksessa.

Takuumaksusta ei ole mitään sääntöä. Suosittelemme takuumaksun esimerkiksi yhden kuukauden takuumaksun pyytämistä jälleenvuokralaiselta.