banner

Etiketti

Juhlien pukeutumiskoodi on juhla- tai kansallispuku. Miehillä tämä tarkoittaa frakkia, mutta myös tumma puku sekä hillitty solmio käy (mutta ei rusetti). Frakin kanssa ei käytetä rannekelloa. Smokki ei sovi akateemisiin vuosijuhliin.

Naiset pukeutuvat pitkään pukuun. Mekon helman tulisi ylettyä nilkkoihin saakka. Olkapäiden tulee olla peitetyt siihen asti, kun istuudutaan pöytään. Jos puku jättää olkapäät paljaiksi, niiden peittämiseksi voi käyttää huivia. Halutessaan voi myös käyttää pitkiä käsineitä. Käsineet otetaan pois pöydässä.

Muista että myös kansallispuku on sopiva juhlapuku sekä naisille että miehille!

Osakuntanauha kruunaa juhlapuvun. Frakkiin pukeutuvat ripustavat nauhan liivin alle. Frakkia käytettäessä voi leikata osan nauhasta ja kiinnittää sen hakaneuloilla liivin sisäpuoleen, paitaan tai olkaimiin. Tällöinkin kuitenkin nauhan pitäisi yhä näyttää siltä kuin se menisi olkapäälle, eli sitä ei pidä ripustaa liian vaakasuoraan.

Tummaan pukuun kiinnitetään osa nauhaa vasemman takinkäänteen ympärille tai sitä pidetään normaalisti olalla. Nauha kulkee solmion päältä.

Tavallisesti naiset sitovat nauhasta rusetin, joka kiinnitetään rintaan vasemmalle puolelle. Nauhan voi kuitenkin laittaa myös olalle mikäli puku peittää olat. Nauhan ei tule koskettaa paljasta ihoa.

Turvavyöesimerkki on loistava muistisääntö nauhan sijoittamiselle: naiset ajavat ja miehet istuvat vieressä. Vasa nationin nauha laitetaan aina niin, että painavin väri tulee kauimmaksi sydämestä, eli musta raita alimmaiseksi ja rusetissa vasemmalle. EPO:ssa ja PPO:ssa tätä ongelmaa ei kuitenkaan ole koska värit ovat symmetriset.

Mikäli sinulla on useita nauhoja, oman osakunnan nauha tulee ylimmäksi. Yhdellä kertaa ei käytetä kolmea nauhaa enempää, sen sijaan kaikkia akateemisia kunniamerkkejä voi pitää. Niiden järjestykselle ei ole erityistä sääntöä, mutta usein tärkein laitetaan lähimmäs sydäntä.