Pohjalaisilla Osakunnilla on yli 300 opiskelija-asuntoa Helsingissä. Etelä-Pohjalaisen Osakunnan, Vasa nationin tai Pohjois-Pohjalaisen Osakunnan jäsenenä voit nauttia kohtuuhintaisesta asumisesta aina sinkkuboksista perheasuntoon saakka.

Asuntojonoja päivitetään neljä kertaa vuodessa siten, että hakemusten viimeiset jättöpäivät ovat 15.1., 15.4., 15.7. ja 15.10. Vapautuvat asunnot jaetaan laadittujen asuntojonojen mukaisessa järjestyksessä. Hakijan, joka ei ole saanut osakunnan asuntoa, on uusittava hakemuksensa vuosittain kevään asuntohaun yhteydessä.

Asuntoja haetaan ja asumishallintoa hoidetaan uuden Kämppä-järjestelmän kautta.

Rautalammintien huipun ylimääräinen asuntohaku 2021

Kuka voi hakea asuntoa?

Asuntoja voivat hakea pohjalaisten osakuntien jäsenet*, jotka opiskelevat päätoimisesti (tutkintoon johtavassa korkeakoulussa).

Domus Academican (solu)asuntoja voivat hakea vain Helsingin yliopistossa opiskelevat osakuntien jäsenet.

Hakijan on hakemusta jättäessään kuuluttava siihen osakuntaan, jonka asuntoa hän hakee. Edellä mainitusta poiketen asuntoja voivat elokuun haussa hakea myös fuksit ennen kirjautumistaan osakuntaan. Asuntoa hakiessa osakunnan jäsenmaksu tulee olla maksettu. Osakuntaan on kirjoittauduttava syyskuun loppuun mennessä.

Kaikkia asuntoja voi hakea yksin, kuitenkin siten, että etusijalla kaksioihin ja kolmioihin ovat hakijat, jotka ovat jättäneet hakemuksen kaverin kanssa.

Kimppa- ja perhehakemuksissa ainakin toisen tulee olla päätoiminen opiskelija ja osakunnan jäsen.

*Tarkemman ohjeen osakuntaan liittymisestä ja lukuvuosittaisen jäsenmaksun suorittamisesta löytää oman osakunnan nettisivuilta.

Usein kysytyt kysymykset (UKK)

Minulta lähtee asunto alta. Onko teillä tarjota minulle asuntoa ensi kuun alusta?
Todennäköisin vastaus on, että valitettavasti ei ole. Haku meidän asuntoihin tapahtuu kolmesti vuodessa, huhti-, elo- ja joulukuussa. Tuolloin hakemukset pisteytetään ja niistä muodostetaan jono. Kaikki vapautuvat asunnot jaetaan voimassa olevan asuntojonon mukaan. Yksiöiden kysyntä on tällä hetkellä suuri, eli asuntojono on melkoinen.

Olen tulossa Helsinkiin KESÄTÖIHIN / VALMENNUSKURSSILLE, voinko saada asunnon?
Pääsääntöisesti asunnot jaetaan lukukausien aikana opiskelijoille, joilla on opiskelupaikka pääkaupunkiseudulla. Kesäisin 1.6. – 31.8. välisenä aikana asuntoja voidaan myös vuokrata kesäasunnoiksi. Yleisin tapa saada lyhytaikainen kämppä on alivuokraus. Voit jättää lyhyen ilmoituksen ”halutaan kesäkämppä” asuntosihteerille. Hän välittää tiedon eteenpäin, jos potentiaalisia alivuokranantajia ilmaantuu.

Koska TAKUUMAKSUNI palautetaan?
Kämppä-järjestelmässä on kysytty tilinumerosi. Jos olet tehnyt Kämppä-järjestelmässä irtisanomisen, asunto on ollut siivottu ja kunnossa sekä rästivuokria ei ole, niin saat takuumaksusi takaisin noin kuukauden sisällä ulosmuuttamisesta. Ellei takuumaksua ala kuulumaan niin ota yhteyttä isännöitsijätoimistoon.

Mistä saan AUTOPAIKAN uudelle Ferrarilleni?
Taloille kuuluu tietty määrä autopaikkoja, joista osa on varattu talon asukkaille ja osa asukkaiden vieraille. Autopaikoista peritään erillinen autopaikkamaksu. Sen suuruus vaihtelee sen mukaan kuuluuko autopaikkaan lämpöpistoke vai onko kyse ns. kylmästä paikasta. Autopaikkavarauksia hoitaa Kiinteistöhuolto Monto (Vallila), Kiinteistönhoitaja Sami Alamaa (Puistola ja Maapadontie 2) sekä paikallisisännöitsijä Maapadontie 5:ssä.

Milloin saan vuokrakuittini?
Vuokrakuitit saat uuden asuntosi postilaatikkoon noin viikon kuluessa vuokrasopimuksesi alkamispäivästä. Asuntosihteeri lähettää vuokrasopimuksesi isännöitsijätoimistoon ja he tekevät sinulle henkilökohtaisella viitenumerolla varustetun maksulomakkeen.

KELA haluaa opintotukihakemuksen liitteeksi T-lomakkeen tai talonkirjaotteen. Mistä saan sellaisen?
Asunnoissamme asuvien Helsingin yliopiston opiskelijoiden ei tarvitse toimittaa T-lomaketta opintotukihakemuksen liitteenä. Kopio vuokrasopimuksesta ja maksetusta vuokrasta riittää.

Muut kuin HY:n opiskelijat sen sijaat tarvitsevat T-lomakkeen tai talonkirjaotteen, jos haluavat nostaa opintotuen asumislisää. T-lomakkeen täyttää Kiinteistöhuolto. Sen jälkeen, kun olet muuttanut kohteeseen. Voit pyytää Kiinteistöhuoltoa tekemään talokirjaotteen jo aiemmin, mutta voit lunastaa sen vasta, kun olet virallisesti muuttanut uuteen asuntoosi.

Voinko muuttaa jo aikaisemmin?
Kyllä, JOS edellinen asukas on palauttanut avaimensa ja muuttanut pois.

Kuka tulevassa asunnossani asuu nyt?
Asuntosihteeri ja/tai Kämppä-järjestelmä kertoo sinulle edellisen asukkaan nimen ja numeron vuokrasopimusta kirjoittaessa, jos hänellä on ne saatavilla ja hänellä on lupa luovuttaa tiedot eteenpäin.

TIIVISTELMÄ ASUNNONHAKUOHJEISTA

Asuntojonoja päivitetään neljä kertaa vuodessa siten, että hakemusten viimeiset jättöpäivät ovat 15.1., 15.4., 15.7. ja 15.10. Vapautuvat asunnot jaetaan laadittujen asuntojonojen mukaisessa järjestyksessä. Hakijan, joka ei ole saanut osakunnan asuntoa, on uusittava hakemuksensa vuosittain kevään asuntohaun yhteydessä.

Kämppä-järjestelmässä tulee asuntohakemukseen laittaa seuraavat liitteet:

LIITE 1. Todistus osakunnan jäsenyydestä; maksukuitin kopio, valokopio opiskelijakortista, jossa on voimassa oleva osakuntatarra tai osakunnan virkailijan antama todistus. Jäsenyyden voi todistaa myös hakemusta jätettäessä esittämällä opiskelijakortin, jossa on voimassa oleva osakuntatarra.

LIITE 2. Opintosuoritusote tai vastaava oppilaitoksen antama todistus. Myös sähköpostitse saatu opintorekisteriote käy. Rekisteriotteesta on ilmettävä opintojen suorituspäivämäärät. Opintonsa juuri aloittaneilta opiskelijoilta riittää todistus oppilaitokseen hyväksymisestä.

LIITE 3. Verotustodistus viimeisimmästä suoritetusta verotuksesta. Kopio.
esimerkki veroehdotuksen mukana tulleesta verotustodistuksesta (lähde: vero.fi)

LIITE 4. Kopio hakuhetkellä voimassaolevasta vuokrasopimuksesta.

(LIITE 5.) Muut hakijan tarpeelliseksi katsomat asiakirjat, esim. irtisanomisilmoitus nykyisestä vuokra-asunnosta, palkkatodistus, todistus päättyvästä vuokrasopimuksesta, raskaustodistus, lääkärintodistus, virkatodistus, jossa näkyvät lapset tai selvitys muista asunnontarpeeseen vaikuttavista tekijöistä.

Kaikki asuntohakemuksen tiedot on pyydettäessä todistettava oikeaksi. Hakijalta voidaan tarvittaessa pyytää lisäselvityksiä. Mikäli asuntohakemuksessa tai sen liitteissä annetut tiedot osoittautuvat virheellisiksi, mahdollinen vuokrasopimus voidaan purkaa välittömästi. PUUTTEELLISIA hakemuksia ei käsitellä.

Asuntojonot julkaistaan aina seitsemän arkipäivän kuluessa hakemusten viimeisestä jättöpäivästä. Jonojen etenemisestä saa lisätietoja parhaiten sähköpostitse asunnot(ät)pohjalaiset.fi.

Asuntotarjoukset tehdään Kämppä-järjestelmässä. Hakijan tulee ilmoittaa muutoksista yhteystiedoissaan järjestelmään.

Alivuokraus

Asuntoja saa alivuokrata pätevästä syystä. Kopio alivuokrasopimuksesta tulee toimittaa Kämppä-järjestelmään.

Osakunnan asunnossa asuva saa alivuokrata asuntonsa kesän ajaksi ulkopuoliselle.

Lukukausien aikana tapahtuvalle alivuokraukselle on tiukemmat säännöt. Alivuokralaisen tulee niin ikään täyttää osakuntien asunnoissa asukkaille asetetut ehdot. Hänen tulee siis olla opiskelija ja hänen tulisi kuulua osakuntaan. Alivuokrasopimuksen liitteenä tulee toimittaa alivuokralaisen opintosuoriteote (todistus opiskelusta) sekä todistus osakunnan jäsenyydestä (kuitti jäsenmaksusta).

Asunnon alivuokraaminen kuluttaa varsinaisen vuokralaisen asumisaikaa.

Asuntolaohjesäännön mukaisesti asunnon voi alivuokrata korkeintaan kahden lukukauden ajaksi. Alivuokraukselle tulee hakea Pohjalaiselta Valtuuskunnalta siunaus. Tämä tapahtuu lähettämällä asiasta ilmoitusluonteinen pyyntö asuntosihteerille.

Muista, että päävuokralaisena sinä olet vastuussa vuokranmaksusta. Alivuokralaiselta saat periä vuokraa korkeintaan saman verran kuin itse maksat. Bisneksen tekeminen on ehdottomasti kielletty. Jos asunto on kalustettu, voit sopia alivuokralaisen kanssa erillisestä kalustemaksusta. Sitä ei kuitenkaan saa sisällyttää vuokraan, vaan ne täytyy eritellä alivuokrasopimuksessa.

Takuumaksusta ei ole mitään sääntöä. Se on päävuokralaisen ja alivuokralaisen erikseen sovittava asia. Kuitenkin suosittelemme takuumaksun pyytämistä, esim. yhden kuun vuokran suuruista maksua.

Valmiita alivuokrasopimuspohjia löytyy useilta eri nettisivuilta mm. asumisenabc.fi. Voit käyttää valmista pohjaa tai kirjoittaa sopimuksen itse.

Irtisanominen

Asukkaan irtisanomisaika on yksi kuukausi ja se lasketaan kalenterikuukauden viimeisestä päivästä alkaen. Irtisanominen on tehtävä aina Kämppä-järjestelmässä.

Esim 1. Pertti irtisanoo asuntonsa 21. lokakuuta. Irtisanominen lasketaan lokakuun viimeisestä päivästä yksi kuukausi eteenpäin. Pertin vuokravastuu päättyy näin ollen marraskuun lopussa.

Esim 2. Kirsi tietää muuttavansa pois asunnosta huhtikuun lopussa. Hänen täytyy jättää irtisanomisilmoitus viimeistään maaliskuun viimeisenä päivänä. Kirsi on fiksu ja ei jätä asioita viime tippaan. Hän jättää irtisanomisen jo helmikuussa ja ilmoittaa, että asunto on edelleen vuokrattavissa toukokuun alusta lähtien. Tässä tapauksessa asuntosihteeri on erittäin iloinen ja tarjoaa Kirsille tikkukaramellin.

Ulosmuutto

Avaimet

Avaimet palautetaan sitten, kun loppusiivous on tehty ja et enää käy huoneistossa. Kaikki avaimet palautetaan kiinteistöhuoltoon, jossa ne kuitataan palautetuksi. Samalla teet kiinteistöhuoltoon lähtöilmoituksen. Näin sinut poistetaan talonkirjoista.

Loppusiivous

Hyvään loppusiivoukseen sisältyvät seuraavat toimenpiteet:

Loppusiivouksen merkittävä laiminlyönti aiheuttaa takuumaksun pidätyksen tai erillisen laskutuksen, sillä asuntoon joudutaan tällöin tilaamaan erillinen siivous.

Varasto

Muista tyhjentää varastokomerosi, kun muutat pois. Varastoihin ei saa jättää mitään roinaa. Toimita kaikki tarpeeton kierrätykseen tai esim. jätelavalle. KOy Osakunnassa varastoavaimet palautetaan asunnon avainten yhteydessä.

Nettiyhteys

Muista irtisanoa asuntosi nettiliitymän aktivointi / rekisteröinti. Vaikka et olisi ostanut lisänopeuksia, jokaisen asukkaan on silti täytynyt tehdä liittymän rekisteröinti saadakseen nettiliittymä käyttöön. Helpoiten irtisanominen tapahtuu operaattorin omassa nettipalvelussa tai yleisen asiakaspalvelun kautta.

Muuttoilmoitus

Virallinen muuttoilmoitus tehdään väestörekisterikeskukseen viimeistään viikon kuluttua muutosta. Uudet osoitetietosi päivittyvät samalla ilmoituksella sekä Postiin että valtakunnalliseen väestötietojärjestelmään. Katso muutosta lisää tietoa www.muuttoilmoitus.fi

Osoitteenmuutos

Tee osoitteenmuutos ja postin edelleenlähettämissopimus postin kanssa hyvissä ajoin. Posti kääntää pysyvän muuttoilmoituksen tehtyäsi kirjelähetykset lakisääteisesti uuteen osoitteeseesi. Lehtien edelleenlähetys edellyttää maksullisen muuttopostipalvelun hankintaa. Lisätietoa löydät postin nettisivuilta.

Monet viranomaiset (mm. pankit, vakuutusyhtiöt) saavat tiedon osoitteenmuutoksesta suoraan väestörekisterikeskukselta. Muista ilmoittaa osoitteenmuutos myös ”ei virallisille” tahoille esim. järjestöt / yhdistykset, oppilaitoksen kirjasto, lehtitilaukset, pienet kauppaketjut (kanta-asiakkuudet).

Älä oleta, että uusi vuokralainen toimittaisi postisi sinulle. Hoida osoitteenmuutos ajoissa kuntoon!

Takuumaksun palautus

Takuumaksu palautetaan kolmen viikon kuluttua vuokrasuhteen päätyttyä seuraavin edellytyksin:

Mikäli havaitsemme avoinna olevia maksusuorituksia, niin vähennämme ne takuumaksusta ennen sen palauttamista. Tarkastusten jälkeen takuu tai takuun loppuosa palautetaan vuokralaisen ilmoittamalle tilille. Mikäli asunnon kuntoon, siivoukseen tai avainten palauttamiseen liittyy ongelmia ja vakuudesta aiotaan näistä syistä tehdä pidätys, niin sinuun otetaan yhteyttä ja sovitaan tarvittavista toimenpideistä.

Huomioithan, että yhdenkin avaimen katoaminen aiheuttaa huoneiston lukon uudelleensarjoittamisen. Sarjoitus sisältää myös uusien avainten hankinnan. Sarjoitus maksaa arvioilta 200 euroa, joka pidätetään tarvittaessa takuumaksusta.

Ongelmatilanteet

Avaimeni jäivät asuntoon
– Ota yhteyttä siihen luotettavaan ystävääsi, jolle olet uskonut vara-avaimen säilytykseen.
– TAI soita Kiinteistöhuoltoon. Oven avaamisesta muuna aikana kuin arkisin klo 8-16, peritään erillinen maksu.

Asunnossani on jotain rikki
– Ota yhteyttä Kiinteistöhuoltoon

Netti ei toimi (Vallilassa)
– Ota yhteyttä oman talosi verkkovastaavaa. Yhteystiedot löytyvät talon ilmoitustaululta.

Vanhan asukkaan postia tulee postilaatikkooni
– Posti ohjeistaa tässä tilanteessa seuraavasti: Jos uuteen osoitteeseesi tulee edelliselle asukkaalle osoitettua postia, viivaa virheellinen osoite kevyesti yli ja toimita lähetykset kirjelaatikkoon, lähimpään postiin tai postinjakajalle.

Minulla ei ole ollut toimivaa parisuhdetta kymmeneen vuoteen
– Tämä on väärä foorumi

Minulla on vuokranmaksun kanssa ongelmia
– Ota kaikissa vuokranmaksuun liittyvissä ongelmissa yhteyttä isännöitsijään. Hänen kanssa voitte sopia maksujärjestelyistä.

Naapurini häiritsee asumistani
– Ensisijaisesti täytyy muistaa, että kohteemme on opiskelija-asuntola!
– Ilmoita naapurillesi, että hänen käytöksensä häiritsee
– Häiriön jatkuessa ota yhteyttä isännöitsijään

Yhteystiedot

Asuntotoimisto sijaitsee Vallilassa, Rautalammintie 3 B talossa.

Ohje: Talomme eivät sijaitse aivan Rautalammintien vieressä! Kadun varressa on kyltti Kiinteistö Oy Osakunta. Mutkan ulkokaarteesta kävele parkkipaikalle 50m. Ensimmäinen talo oikealla on 3C. Kävele vielä toiset 50m ja seuraava talo on 3B. Talon vierestä on portaat alas pohjakerroksen pääovelle (ks. alla oleva kuva). Ovi on lukossa. Soita asuntosihteerin numeroon, niin ovi tullaan avaamaan.

TOIMISTO ON AVOINNA KESKIVIIKKOISIN klo 18.00 – 19.30 välisenä aikana. Muuten auki sovittaessa. Poikkeuksista aukioloajoissa ilmoitetaan tällä sivulla.

Asuntosihteeri

Timo Laitila
Rautalammintie 3 B, pohjakerros
00550 Helsinki

puh. 050 408 2749 (mielellään keskiviikkoisin)

pv-asuntosihteeri@helsinki.fi

Sähköposteihin pyrin vastaamaan viikoittain keskiviikkoisin. Kiireellisissä asioissa ota yhteyttä aina puhelimitse.

Pohjalaisen Valtuuskunnan asuntovastaavat 2021

Etelä-Pohjalainen Osakunta
Roosa Harju, epo-asuntovastaava@helsinki.fi

Vasa nation
Lovisa Backvn-bostad@helsinki.fi

Pohjois-Pohjalainen Osakunta
Aleksi Pikka, ppo-asuntovastaava@helsinki.fi