Till den boende

Bostadsrätt

Boende i nationens lägenheter är i princip begränsat till fem år. För nationsaktiva kan bostadstiden förlängas med max två år.
För att få ett fortsatt tillstånd att bo i nationens bostad krävs:
1.      Medlemskap i nationen
2.      Att du är heltidsstuderande

Medlemskap i nationen

För att kunna bo i nationens lägenhet behöver du vara inskriven i någon av de Österbottniska nationerna och årligen hämta nationsklistermärket (läsårsdekalen) till studiekortet från nationskansliet. Att enbart betala medlemsavgiften räcker alltså inte för kontroll av bostadsrätt. Bostadsrätten kontrolleras en gång i läsåret. Mer information om kontroll av bostadsrätt hittar du på kämppä.fi-sidan.

Vi kräver att alla som bor i nationens bostäder hämtar läsårsdekalen.

Heltidsstuderande

För att räknas som heltidsstuderande behöver du slutföra minst 25sp. Alternativt att du genomfört 50sp under de två föregående läsåren. Därtill behöver du vara anmäld som närvarande i den högskola var studierna är tänkt att ska genomföras.

Bostadstid och nationsaktivitet

Förlängning av bostadsrätten med nationsaktivitet som orsak bedöms på basis av Österbottniska Delegationens bostadsreglemente. Som tillräcklig nationsaktivitet är tillexempel en styrelseposition eller funktionärspost. Att vara medlem i något utskott eller i någon klubb enbart räcker inte som orsak till förlängning av bostadsrätten. Medlemskap i något utskott eller exempelvis klubbordförandeskap är å andra sidan alltid bra att nämna vid ansökan.

Bostäderna är i första hand reserverade för studerande som avlägger grundexamen. Doktorand- eller fortsättningsstuderande har också möjlighet att ansöka om bostad. I detta fall beviljas bostadsrätten för ett år i taget.

Doktorand- eller fortsättningsstuderande har rätt att efter avlagd examen bo i bostaden sex månader. Hyresgästen har skyldighet att meddela om examinering åt bostadsvärden.

Uppföljning av bostadsrätt

Boenden vars bostadsrättens kontrollerbara dokument saknas eller om bostadsrättens förutsättningar inte längre är i kraft ombes omedelbart säga upp bostadskontraktet. Uppsägningstiden är antingen sex eller tre månader, beroende på hur långvarigt hyreskontraktet förlöpt. Tidsbundna kontrakt förnyas ej ifall bostadsrättens förutsättningar uppfylls.

Uppsägning och utflyttning

Uppsägning av boende sker via Kämppä-programmet. 

Instruktioner kommer senare.

Utflytting

Nycklarna ska återlämnas vid det skedet då slutstädningen är gjord och du inte längre besöker bostaden. Alla nycklar återlämnas till fastighetsservicen, där de kvitteras som återlämnade. På samma gång gör du anmälan om uppsägning av hyresavtalet till fastighetsservicen. På detta sätt blir du borttagen från gårdsboken:
Vallgård och Jorddammsvägen 5: Kiinteistöhuolto Monto, Backasbrinken 5 A 16, tel.  0400 434 688 (vardagar kl. 8-16)
Parkstad och Jorddammsvägen 2: Kiinteistöhuolto Alamaa / Pekkonen, Brandvaktsvägen 13-17, husändan närmast E-trappan, tel. 045 277 6601 (vardagar kl. 8-16)

En väl utförd slutstädning innebär att du ska:

  1. Dammsuga och skura golvet, ta bort möjliga fläckar
  2. Rengöra köket och köksredskap
  3. Rengöra spisen och ugnen samt utrymmet bakom spisen
  4. Rengöra ugnsplåtarna
  5. Tömmer kylskåpet och frysen, avfrostar och rengör (lämna upp dörrarna på kylskåp och frys och stäng av strömmen)
  6. Rengöra tvättutrymmen
  7. Rengöra toaletten, handfat och duschutrymme med tvättmedel
  8. Rengöra golvbrunnen
  9. Avlägsna möjliga fläckar från dörrarnas alla sidor och väggarna
  10. Tömma och rengöra garderob och skåp, ta bort möjliga fläckar
  11. Ventilera väl: fönstrens och balkongens dörrar får inte ändå lämnas öppna när du lämnar lägenheten
 
En betydande misskötsel av slutstädningen leder till att garantihyran inte återbetalas eller att en skild faktura kommer, på grund av att man hamnar att utföra en extra städning i lägenheten.

Förråd

Kom ihåg att tömma ditt förråd när du flyttar bort. I förrådet får inte lämnas några saker. För bort sådant du inte använder till återvinningen. I KOy osakunta ska förrådets nycklar återlämnas samtidigt som bostadens nycklar.

Nätuppkoppling

Kom ihåg att säga upp nätuppkopplingen i lägenheten. Även om du inte köpt tilläggshastighet har varje boende ändå varit tvungen att skaffa ett abonnemang för att få internetanslutning. Som lättast säger du upp nätuppkopplingen i operatörens egna nättjänst eller via den allmänna kundservicen.

  • Vallgård och Parkstad – Telias kundtjänstnummer är 0200 11611
  • Dammen Jorddammsvägen 5 – Elisas kundtjänstnummer är 010 190 262
  • Dammen Jorddammsvägen 2 – DNA:s kundtjänstnummer är 044 144 044

Flyttanmälan

En officiell flyttanmälan ska göras senast en vecka efter flytten till Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata. De nya adressuppgifterna uppdateras med samma anmälan både till Posti och till Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata. Mer info om flytten hittas på www.flyttanmalan.fi

Adressändring

Gör en adressändring och avtal om eftersändning till Posti i god tid. När du gjort en permanent flyttanmälan kommer posten att eftersända brev till din nya adress enligt gällande lagstiftning. Eftersändning av tidningar kräver införskaffande av en avgiftsbelagd tjänst från Posti. Tilläggsinformation hittas på Postis hemsidor.

Förvänta dig inte att den nya hyresgästen kommer att skicka din post till dig. Fixa adressändringen i god tid!

Returnering av hyresgarantin

Garantihyran betalas tillbaka efter tre veckor efter att hyresavtalet avslutats om följande villkor uppfylls:

  • I samband med granskning av lägenheten upptäcks inga skador utöver vanligt slitage
  • Lägenheten är korrekt städad
  • Betalning av hyror och övriga utgifter har skötts korrekt
  • Alla nycklar som hör till lägenheten är återlämnade

Om vi upptäcker obetalda räkningar så tas den summan från garantihyrans belopp före den återbetalas. Efter granskningen återbetalas hela garantin eller det som återstår av den  till kontonumret som hyresgästen uppgett. Om det uppstår problem med lägenhetens skick, städning eller återlämning av nycklarna och garantin inte kan utbetalas av dessa skäl, kommer du att kontaktas för att komma överens om nödvändiga åtgärder.
Var uppmärksam på att en borttappad nyckel innebär att låset i lägenheten behöver bytas.. Att byta lås kostar flera hundra euro och denna summa tas från garantihyran.

Andrahandsuthyrning

Lägenheterna får hyras ut med en saklig orsak. En kopia av underhyresavtalet ska skickas till bostadssekreteraren.

Under sommaren får boende i nationens lägenheter hyra ut sin lägenhet till utomstående.

För uthyrning under läsåret är det striktare regler. Undergyresgästen måste uppfylla de villkor som ställs för boende i nationens lägenheter. Hen behöver alltså vara studerande och höra till nationen. Till underhyreskontraktet ska därmed bifogas studieutdrag och medlemsintyg (kvitto över betald medlemsavgift).

Genom att hyra ut bostaden förbrukas boendetiden också för dig som är ordinarie hyresgäst. Enligt nationslägenheternas regler kan bostaden hyras ut för högst två läsår. För andrahandsuthyrning behövs godkännande från Österbottniska Delegationen. Detta kan du få genom att skicka en ansökan till bostadssekreteraren.

Kom ihåg att du som ordinarie hyresgäst har ansvar för betalandet av hyran. Från underhyresgästen får du som högst kräva hyra för en lika stor summa som du själv betalar. Att göra affärer genom att hyra ut lägenheten är absolut förbjudet. Om lägenheten är möblerad, kan du komma överens med underhyresgästen om en separat möbelavgift. Denna avgift får dock inte ingå i hyran, utan måste specificeras skilt i underhyreskontraktet.

Det finns inga regler om garantihyra. Vi rekommenderar ändå att be om t.ex. en månadshyra som garantihyra för underhyresgästen.

Ett färdigt botten för andrahandsuthyrning hittas från Kämppä-hemsidan

FAQ

Jag blir utan bostad. Kan ni erbjuda en lägenhet från och med nästa månad?

Troligtvis blir svaret: nej, det kan vi inte. Ansökningarna till våra lägenheter sker fyra gånger i året, i januari, april, juli och oktober. Under ansökningstiden poängsätts ansökningarna och det bildas en kö. Alla bostäder som blir lediga delas ut enligt den ikraftvarande bostadskön vi har gjort upp då ansökningstiden avslutades.

Jag är på väg att flytta till Helsingfors, kan jag få en bostad?

I huvudsak delas lägenheterna ut under skolornas läsår till studerande som har en studieplats bekräftad i huvudstadsregionen. Under 1.6 – 31.8 kan också bostäder hyras ut som sommarbostad. Det vanligaste sättet att få en kortvarig bostad är genom att fungera som underhyresgäst. Det är möjligt att lämna in en kort ansökan till bostadssekreteraren som sedan kontrollerar om det finns potentiella underhyresvärdar tillgängliga.

När betalas bostadsgarantin tillbaka?

I utflyttningsblanketten frågas det efter ditt bankkontonummer. Om du har returnerat blanketten, städat bostaden väl samt betalat bort hyresskulder så får du bostadsgarantisumman tillbaka betalat inom en månad från utflyttningsdatumet. Ifall bostadsgarantin inte betalas tillbaka, ta kontakt med disponenten.

Kan jag flytta in tidigare än avtalat?

Ifall föregående hyresgäst har returnerat nycklarna och flyttat helt ut är det möjligt för dig att flytta in tidigare.

Vem bor i den bostad jag kommer flytta in i?

Den nuvarande hyresgästens namn och e-post får du av bostadssekreteraren ifall hyresgästen gett sitt godkännande till att dela kontaktuppgifterna.

Grannen för oväsen!?

Kom ihåg att du bor i en studielägenhet. Det rekommenderade sättet att gå tillväga är att meddela grannen att hen för oväsen. Ifall oväsendet inte avtar, var i kontakt med disponenten.

Den föregående hyresgästens post kommer ännu

Strecka försiktigt över den felaktiga adressen och för posten till närliggande postlåda, postkontor eller postutdelare.

Jag har problem med att betala hyran

Samla alla problem du upplever i samband med hyresbetalningen och var i kontakt med disponenten för att komma överens om betalningstillvägagångssätt.